nov2003

Aafrika elevant

Loxodonta africana

AFRICAN ELEPHANT
АФРИКАНСКИЙ СЛОН
AFRIKANNORSU

Sugukond: Elevantlased (Elephantidae)

Aafrika elevant on tänapäeva suurim maismaaloom: vana isaelevandi kehakaal võib ulatuda isegi 7,5 t, õlakõrgus üle 4 m, vastsündinud poegki kaalub ligi 100 kg.

Aafrika elevandid moodustavad 9–20-liikmelisi karju, kuhu kuuluvad emased, pojad ja noored isased. Karja juhiks on kõige kogenum ja aktiivsem täiskasvanud emaelevant. Täiskasvanud isaelevandid elavad enamasti omaette.

Elevant vajab umbes 150 kg toitu ja 190 l vett päevas.

Elevantidel on avastatud võime suhelda infraheli abil kuni 12 km kauguselt. Samuti tajuvad nad maapinna vibratsiooni ja seismilisi laineid.

Kontrollimatu jahi tulemusena, mida peeti elevandiluu hankimiseks, sattusid aafrika elevandid 20. sajandi keskpaiku hävimise äärele. Olles mures elevantide ja teiste haruldaste liikide pärast, sõlmisid mitmed riigid ohustatud liikidega rahvusvahelise kaubanduse konventsiooni – CITES. CITESi logo kujutab tinglikult elevanti.

Tallinna loomaaias elavad elevandid on sündinud Krügeri Rahvuspargis Lõuna-Aafrika Vabariigis, eeldatavasti aastal 1982 või 1983. Ühe Hollandi firma vahendusel rahvuspargist püütud elevandipoegi peeti algul kohalikus aklimatisatsioonikeskuses, et harjutada neid inimeste ja tehistingimustega. Seal õppisid nad lihtsamaid käsklusi ja said endale ka nimed: Carl, Fien ja Draay. Peagi viidi elevandipojad Hollandisse ning sealt edasi 1985. aasta suvel Bresti kaudu Tallinna loomaaeda. Tollal olid nad vaid poolteise meetri kõrgused ja elasid esialgu soojalembeliste sõraliste rekonstrueeritud maja ruumides. 1989. aastal kõndisid nad dresseerijate saatel äsjavalminud elevandimajja.

Carl Draay
Carl (2009)                                                                             Draay (2009)

Fien
Fien (2009)

Fotod: Aleksander Semjonov

Avatud

  • Kassa
    9-17
  • Siseekspositsioonid *
    10-18
  • Laste loomaaed
    10-17

* Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud
Loomaaias võib viibida kuni kaks tundi pärast kassade sulgemist

Kuidas tulla

Paldiski mnt värav

Peatus ZOO: buss nr 21, 21B, 22, 41 ja 42; autoga, jalgrattaga või jalutades

Ehitajate tee värav

Peatus Nurmenuku või Karikakra: nt buss nr 10, 12, 28, 41, 42, 43 ja 45; autoga, jalgrattaga või jalutades

VAATA VÄRAVATE ASUKOHTI KAARDIL

Kontakt

E-R +372 6943 300
zoo@tallinnzoo.ee

Ehitajate tee 150 / Paldiski mnt. 145, Tallinn

Tagasiside