Kibibi-Signe-Kalgan

Teravmokk-ninasarvik ehk must-ninasarvik

Diceros bicornis

BLACK RHINOCEROS
ЧЁРНЫЙ НОСОРОГ
SUIPPOHUULISARVIKUONO

Sugukond: Ninasarviklased (Rhinocerotidae)

Teravmokk-ninasarvik elab mitmesugustes elupaikades kuivadest kõrbealadest kuni niiskete metsaaladeni, eelistades akaatsiatihnikute ja võsastikega savanne ja hõrendikke.

Sööb lehti, oksi ja noori võrseid, mida tal oma kolmnurkja ülamokaga on hea haarata. Külastab regulaarselt soolakuid. Joogikohtadest püsib päevatee ehk kuni 25 km kaugusel, mahlase toidu korral võib ka viis päeva joomata olla. Palavuse ja kärbeste tõrjumiseks püherdab mudas, sageli mõnuleb ja puhkab madalas vees. Territooriumi märgistab sõnnikut tagajalgadega laiali pillutades ja uriini piserdades. Teravmokk-ninasarvikul on väga hea haistmine ja ta võib joosta kuni 50 km/h.

Eesmine sarv on keskmiselt 50 cm pikkune. Emastel on see üldiselt pikem, isegi kuni 140 cm.

Ninasarvikud näivad olevat küllaltki seltsingulised. Tõenäoliselt tunnevad kogu suure klanni isendid üksteist ja suhtlevad omavahel. Aeg-ajalt moodustavad nad väiksemaid koos tegutsevaid gruppe. Erakuina elavad vaid täiskasvanud isased, kuid ka nemad võivad vahel koos liikuda ja toituda.

Kibibi-Signe-Kalgan Kigoma-Signe-Kalgan

TERAVMOKK-NINASARVIK ON OHUS

20. sajandi algul oli teravmokk-ninasarvik arvukaim ninasarvikuliik maailmas. Pidev küttimine ja põllumajanduse pealetung vähendas arvukust ning 1960. a. oli alles vaid 100 000 looma. Laialdane salaküttimine aastatel 1960–1995 põhjustas dramaatilise 98%lise arvukuse languse: 1995. a. loendati ainult 2 410 looma.

Edasi hakkas arvukus tasapisi tõusma ja jõudis 2010. a. lõpuks 4 880 isendini. Arvukus on tõusnud eeskätt nendes maades, kus panustatakse ninasarviku kaitse programmidesse – Lõuna-Aafrika Vabariigis, Namiibias, Zimbabwes ja Keenias. Seal elab 96,1 % praegusest teravmokk-ninasarviku asurkonnast.

Tänapäeval eristatakse kolme teravmokk-ninasarviku alamliiki:

Diceros bicornis bicornis asustab Namiibiat, Lõuna-Aafrika Vabariiki ja Angolat (väga üksikud isendid) – 2010. a. andmetel 1 920 isendit.

Diceros bicornis michaeli asustab Keeniat ja Tansaania põhjaosa – 2010. a. andmetel 740 isendit.

Diceros bicornis minor asustab Lõuna-Aafrika Vabariiki, Zimbabwet ja Tansaania lõunaosa, alamliiki on sisse viidud Botswanasse, Malawisse, Svaasimaale ja Sambiasse – 2010. a. andmetel 2 220 isendit.

Tallinna loomaaia teravmokk-ninasarvikud on alamliigist D. b. michaeli.

Maailma loomaaedades elab 2013. a. andmetel 188 teravmokk-ninasarvikut.

Teravmokk-ninasarvikut ohustab eelkõige salaküttimine sarve hankimiseks hiina rahvameditsiini tarbeks ja suveniiride valmistamiseks. Ohuks on ka elupaikade hävimine ning võõrtaimeliikide pealetung.

Aastast 1977 on teravmokk-ninasarvik kantud CITESi I lisasse – igasugune kauplemine ninasarviku, tema osade ja neist valmistatud  toodetega on täielikult keelatud.

Andmed pärinevad:

isis  iucn-redlist

teravmokk-ninasarvik-kaart

Avatud

  • Kassa
    9-17
  • Siseekspositsioonid *
    10-18
  • Laste loomaaed
    10-19

* Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud
Loomaaias võib viibida kuni kaks tundi pärast kassade sulgemist

Kuidas tulla

Paldiski mnt värav

Peatus ZOO: buss nr 21, 21B, 22, 41 ja 42; autoga, jalgrattaga või jalutades

Ehitajate tee värav

Peatus Nurmenuku või Karikakra: nt buss nr 10, 12, 28, 41, 42, 43 ja 45; autoga, jalgrattaga või jalutades

VAATA VÄRAVATE ASUKOHTI KAARDIL

Kontakt

E-R +372 6943 300
zoo@tallinnzoo.ee

Ehitajate tee 150 / Paldiski mnt. 145, Tallinn

Tagasiside