India ninasarvik

Tänapäeval vaid Indias ja Nepalis elav india ninasarvik (Rhinoceros unicornis) on kolmest Aasia ninasarvikuliigist kõige suurem. Ta võib kasvada ligi neli meetrit pikaks ja kaaluda üle kahe tonni. Raskeim isend kaalus ligi neli tonni. Tal on üks 20–60 cm pikkune sarv ja sügavate vagudega hall nahk, mis meenutab soomusplaate.

   

India ninasarvik asustab rohumaid jõgede ääres ja tasandikel ning nendega piirnevaid soid ja metsi, vahel satub ka põldudele. Ta toitub rohttaimedest, kuid sööb ka vilju, puude-põõsaste oksi ja lehti ning veetaimi. Eriti meeldib talle kõrge rohi, mis vihmasel aastaajal pakub suurepärast varjumisvõimalust.

Eluviisilt on india ninasarvik eraklik, ta toitub peamiselt hommikupoole, et ülejäänud päev veeta vees: jões, järves või tiigis. Nii nagu teisedki Aasia ninasarvikud, on ka india ninasarvik hea ujuja.

Noored isased india ninasarvikud moodustavad sageli 2–3-liikmelisi gruppe ning on üksteise suhtes sallivad. Konfliktid tekivad sigimisperioodil dominantsete isastega. Isastel on suured ja teravad võhataolised lõikehambad, mida kasutatakse rivaalidega võitlemisel.

Suguküpseks saavad isased 10-aastaselt ning emased 5–7-aastaselt, eluiga on 30–45 aastat.

Populatsiooni hinnanguliseks suuruseks on 2575 isendit. Loomaaedades elas 2010. aastal 174 india ninasarvikut. Peamiseks ohuks india ninasarvikutele on elupaikade kadumine ja sarve jahtivad salakütid.

Avatud

  • Kassa
    9-17
  • Siseekspositsioonid *
    10-18
  • Laste loomaaed
    10-19

* Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud
Loomaaias võib viibida kuni kaks tundi pärast kassade sulgemist

Kuidas tulla

Paldiski mnt värav

Peatus ZOO: buss nr 21, 21B, 22, 37, 41, 42 ja 43; autoga, jalgrattaga või jalutades

Ehitajate tee värav

Peatus Nurmenuku või Karikakra: nt buss nr 10, 12, 28, 37, 41, 42, 43 ja 45; autoga, jalgrattaga või jalutades

VAATA VÄRAVATE ASUKOHTI KAARDIL

Kontakt

E-R +372 6943 300
zoo@tallinnzoo.ee

Ehitajate tee 150 / Paldiski mnt. 145, Tallinn

Tagasiside