Jaava ninasarvik

Maailma looduskaitseliidu (IUCN) punase nimestiku andmeil kriitilises seisundis olev jaava ninasarvik (Rhinoceros sondaicus) elab tänapäeval vaid Ujung Kuloni rahvuspargis Indoneesias Jaava saare läänetipus. Seal on loendatud 61–63 suguküpset isendit (Save the rhino, 2015).

Jaava ninasarvik on väiksem kui india ninasarvik: ta võib kasvada veidi üle 3 meetri pikaks, õlakõrgus on 1,4–1,7 m ning mass 900–2300 kg. Jaava ninasarviku nahk on samuti nagu india ninasarvikulgi voldiline, kuid pehmem. Nahatoon on hallikaspruun, märjana mustjas. Jaava ninasarvik on peaaegu karvutu, välja arvatud kõrvad ja sabaots. Tal on vaid üks sarv, mis on enamasti alla 20 cm. Paljudel emastel ei olegi sarve või on vaid väike mügarik ninamikul. Kõige pikem sarv on olnud 27 cm pikk ning seda näeb Londonis asuvas Briti muuseumis.

  

Jaava ninasarvik asustab troopilisi vihmametsi veekogude läheduses, toiduks tarvitab laias valikus erinevaid taimi, süües lehti, noori võrseid, oksi. Suure osa päevast veedab mudaaukudes.

Kuna Ujung Kulonis ei ole soolakuid, joovad jaava ninasarvikud aeg-ajalt merevett.

Eluviisilt on jaava ninasarvikud väga eraklikud. Paarikaupa võib neid kohata sigimisperioodil või siis, kui ema poja eest hoolt kannab. Isasloomade territoorium on 12–20 km², emasloomadel 3–14 km². Mõnikord võivad noored loomad mõnda aega paariti elada või väikese rühma moodustada.

Tiinus on tõenäoliselt 16 kuud, kuigi ükski jaava ninasarvik pole tehistingimustes poeginud.

Jaava ninasarvikutel on väga hea haistmine ja kuulmine, kuid kehvapoolne silmanägemine. Eluiga looduses umbes 35–40 aastat.

Jaava ninasarvikute suurimaks ohuks on nende vähene arv, mis viib suguluspaarituseni ja geneetilise mitmekesisuse hääbumiseni. Ohuks on ka salakütid, sest Aasia rahvameditsiinis usutakse, et jaava ninasarviku sarvest tehtud rohi aitab palaviku ja valu vastu.

Ujung Kulonis on jaava ninasarvikud küll kaitstud, kuid võtmeküsimuseks on nende asualade laiendamine ja arvukuse taastamine seal, kus nad on hävinud.

Avatud

  • Kassa
    9-15
  • Siseekspositsioonid *
    10-16
  • Laste loomaaed
    10-17

* Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud
Loomaaias võib viibida kuni kaks tundi pärast kassade sulgemist

Kuidas tulla

Paldiski mnt värav

Peatus ZOO: buss nr 21, 21B, 22, 37, 41, 42 ja 43; autoga, jalgrattaga või jalutades

Ehitajate tee värav

Peatus Nurmenuku või Karikakra: nt buss nr 10, 12, 28, 37, 41, 42, 43 ja 45; autoga, jalgrattaga või jalutades

VAATA VÄRAVATE ASUKOHTI KAARDIL

Kontakt

E-R +372 6943 300
zoo@tallinnzoo.ee

Ehitajate tee 150 / Paldiski mnt. 145, Tallinn

Tagasiside