Kubani tuur ehk läänekaukaasia kaljukits

Capra caucasica

Väljasuremisohus

Kahanev

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Sõralised (Artiodactyla)
  • Sugukond: Veislased (Bovidae)
Hakka minu vaderiks
Loomaaia külastusala Alpinaarium
Päritolu

Päritolu

Kaukasus

Aktiivsus

Aktiivsus

päevane, videviku, öine

Seltsingulisus

Seltsingulisus

seltsinguline

Toitumine

Toitumine

rohttaimed, kõrrelised, puulehed, võrsed, kulu

Suurus ja kaal

Suurus ja kaal

kehapikkus 160 cm, õlakõrgus 100 cm, kaal 55-85 kg

Eluiga

Eluiga

11 aastat

On imetlusväärne, kuidas see kogukas loom suudab kaljudel kepselda ja kõrgustesse hüpata. Kubani tuur on üks väikseima levilaga sõraline, asustades kitsast ala Kaukasuse peaaheliku lääneosas. Liiki leidub Gruusias ja Venemaal Karatšai-Tšerkessias.

Isaslooma sarve pikkus kuni 84 cm

Kubani tuuri võib kohata 800–4200 m kõrgusel kaljujärsakutel, alpiniitudel või metsaaladel. Sõltuvalt aastaajast rändab mööda mäenõlvu kuni 2000 m: kevadel üles- ja sügisel allapoole. Peamised ohustatuse põhjused on kariloomade karjatamine tuuride elupaikades, salaküttimine ja väga karmid talved. Arvukus: 4000–6000 ↓

Kubani tuuride rahvusvahelist suguregistrit peab Olomouci loomaaed.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-15:30
  • Siseekspositsioonid 10-16
  • Laste loomaaed 10-17
  • Meenepood 10-16:30
  • Loomaaed 9-17
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud. Laste loomaaed on kuu esimesel esmaspäeval suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart