Kulaani

Equus hemionus kulan

KULAAN e. TÜRKMENISTANI EESLIK
КУЛАН
TURKMENIAN WILD ASS or KULAN

Heimo: Equidae

Kulaani on alkukantainen hevonen. Muodostaen hevosten (Equus) sukulinjassa selkeästi erottuvan ryhmän (alaheimo). Kulaanin pää on hevosen päätä massiivisempi ja sen korvat ovat hevosten korvia pidemmät, mutta lyhyemmät kuin aasilla.

Kulaanien luonnollinen alue on Aasia, jossa aikaisemmin laajalle levinneet alueet ovat kaventuneet.

Kulaanit ovat nopeita ja kestäviä

Kulaanit asuttavat pääosin savi- ja kiviaavikoita sekä mäkien puoliaavikoita, harvemmin aroita. Suurin osa elää Badkhys luonnonsuojelualueella Turkmenistanissa. Erittäin kestäviä eläimiä, jotka selviävät niin kuumalla kesäsäällä kuin myös kylmien lumisten talvien aikana. Juoksevat pää ylhäällä kevyin askelin ja voivat saavuttaa korkeamman nopeuden kuin ratsastuskäytössä olevat hevoset, sillä voivat saavuttaa jopa 80 kilometrin tuntinopeuden lyhyeksi aikaa. Nopeutensa vuoksi kulaaneilla on hyvin vähän luonnollisia vihollisia. Metsästys on ollut osasyynä lajin vähenemiseen, mutta pääasiallisesti jatkuvasti rajattu pääsy vesialueille on aiheuttanut vähenemisen.

Tammoista ja varsoista koostuvaa laumaa johtaa ori. Keskimäärin laumassa on 5-11 yksilöä, missä ori pysyttelee jatkuvasti lauman lähellä suojellen laumaa vihollisilta sekä kilpailijoilta. Johtajaoriin keski-ikä on 4-10-vuotta. Oriin lisäksi laumasta löytyy johtajatamma, jonka tehtävänä on määritellä lauman liikkuvuutta. Lauma kommunikoi visuaalisesti sekä ääntelehtimällä.

Vesilähteet ovat tärkeitä

Kulaanien levinneisyyteen vaikuttaa veden määrä ja veden olemassaolo. Kulaani juo yleensä 12-15 litraa vettä päivässä. Kesällä, kun kulaanit syövät nurmea, lisääntyy veden tarve tuplasti. Tästä syystä kulaani pysyttelee korkeintaan 10-15 kilometrin säteellä vesilähteistä, joihin vie maahan painautunut selkeä reitti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kulaan-Christina-Daous Kulaan-Christina-Daous2 Kulaan-Christina-Daous3

Aukioloajat

  • Lipunmyynti
    9-18
  • Sisätilat *
  • Lasten eläintarha

*Sisätilat ovat maanantaisin suljettu
Eläintarha on avoinna kaksi tuntia lipunmyynnin sulkemisajan jälkeen.

Saapuminen

Paldiski mnt sisäänkäynti
Pysäkki Zoo, bussit nr. 21, 21B, 22, 41, 42 ja 43; autolla, polkupyörällä ja kävellen

Ehitajate tee sisäänkäynti
Pysäkki Nurmenuku, Karikakra tai Meistri bussit nr. 10, 12, 16, 26, 27, 28, 42, 43, 45, 46, 47; autolla, polkupyörällä ja kävellen

Katso sisäänkäyntien sijainnit kartalla

Yhteystiedot

Ma-Pe +372 6943 300; Vartijat: 512 69 65
zoo@tallinnzoo.ee

Ehitajate tee 150 / Paldiski mnt. 145

Palaute