Tormituul Veskimetsa asukate rahu ei kõigutanud

Pehme talveilm lubab õueaedikutesse nii kured kui ka vööthüäänid. Nuubia kaljukitsedki on kogu karjaga lumel. Kulaanid hoiavad külitsi päikese poole ja unelevad soojuses.

Lumeleopard Otto III on nüüd pidevalt nähtaval: patseerib aedikus ja hüüab või istub mäe otsas oma lemmikkivil, takseerib ümbrust ja haigutab. Vastasaedikus kivile roninud tihedas talvekarvas kubani tuuri kitseke aga oma valvsust ei kaota.

Noor lumeleopard Somu teeb uue kodu ja siinsete inimestega harjumisel edusamme: ta võtab juba talitajate pakutud lihatükikesi pintseti vahelt vastu. Suhte loomine on eduka treeningu alus.

Amuuri kass Murmur piilub õhtupoolikuti luugi vahel ning liigub siis pikkamööda sujuvalt, pehmelt ja hääletult lähemale.

Loomaaeda saabuvate söödaokste valik on rõõmustavalt lai: tuuakse nii kirsi-, vahtra-, kadaka- kui ka pajuoksi, lisaks kuused ja nulud. Lõhnavad kadakaoksad pälvisid kohe ninasarvikute tähelepanu.

Jääkaru Raspi aga haaras õueaedikust kaks kuuske kaasa, taris need sisse ja tegi endale sinna mõnusalt lõhnava pesa. Väikeseks vihjeks loomaaiakülalisele võib öelda, et mõlemad jääkarud käivad nüüd juba ka päris sageli ujumas.

Esmaspäevane tormituul puistas kõikjale oksarisu ning niitis Veskimetsa veeres kullimäel keset tööpäevahommikut kuuski ja lehiseid, aga õnneks jäid nii töötajad kui ka kotkad ja nende eluasemed terveks. Kannatada ei saanud isegi siin-seal puudele kinnitatud värvuliste pesakastid ega ka ükski stend või liigisilt. Vaid barjäärid said mõne koha peal muljuda.

Prževalski hobuste aedikus langes suure halli lepa üks tüveharudest aedikuid eraldavale võrkaiale ja kaksküürkaamelite aedikute vahevärava lõi tuul vihinal hingedelt. Loomaaia asukad ega töötajad kannatada ei saanud.

Kolmandat aastat oli loomaaia pileti ostul võimalik panustada 1 euro liigikaitsesse, et toetada väljasuremisohus oleva sumatra ninasarviku säilimist ja salapärase väikekaslase manuli uurimist. 2021. aastal kogunes loomaaiakülaliste abiga liigikaitse toetuseks 30 175,48 eurot. Lisades sellele loomavaderite annetatud 1949,43 eurot saime looduse heaks kokku rekordilised 32 124,91 eurot. Suur aitäh! Loomaaiakülaliste ja vaderite toetus saadetakse edasi organisatsioonidele Save the Rhino, Snow Leopard Trust ja Pallas’s Cat International Conservation Alliance.

Esmaspäeva pärastlõunal kogunesid loomaaednikud silmaringi avardava žurnaaliklubi kokkusaamisele, kus tutvutakse ühiselt uuemaid teadusavastusi kajastavate artiklitega. Teisipäeva õhtupoolikul toimus keskkonnahariduskeskuse auditooriumis kõigile huvilistele vahva loeng lumeputukatest. Imelisi pilte näitas ja loomakesi tutvustas Urmas Tartes.

Reedel aga kogunesid loomaaeda 2021. aasta loomale rotile pühendatud luulekonkursi preemiaekskursioonist osavõtjad. Ekskursiooni ja loengu rotikuningast ning teistest närilistest Eestis viis läbi Uudo Timm.

Illustration
Illustration

Avatud iga päev

  • Kassad ja sissepääs 9-17
  • Loomaaed 9-19
  • Siseekspositsioonid, sh Vihmamets E 11-18, T-P 10-18
  • Vihmametsa sissepääs kuni 17:30
  • Laste loomaaed 10-18
  • Meenepood 10-17

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart