Amuuri kass

Prionailurus bengalensis euptilura

Soodsas seisundis

Stabiilne

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Kiskjalised (Carnivora)
  • Sugukond: Kaslased (Felidae)
  • Loodusvöönd: mandžuuria tüüpi hõredad laialehised metsad, põõsastihnikud, kaldavõsastikud ja roostikud
Loomaaia külastusala Sise-Aasia
Aktiivsus

Aktiivsus

öine

Toitumine

Toitumine

väikesed imetajad

Eluiga

Eluiga

15 aastat

Kaug-Idas ja Kirde-Hiinas elavat ning välistunnuste põhjal esiti eraldi liigiks peetud amuuri kassi (Prionailurus euptilura) loetakse tänapäeval pigem sarnaseks Kagu-Aasias elava bengali kassiga (Prionailurus bengalensis), tegemist võib olla lahknemisjärgus vormiga.

Amuuri kass on bengali kassi ülejäänud alamliikidest kaks-kolm korda suurem, tema karv on pikem ja tihedam, kasukatoon hallikas.

Amuuri kass asustab peamiselt mandžuuria tüüpi hõredaid laialehiseid metsi, põõsastihnikuid, kaldavõsastikke ja roostikke, teda võib kohata kaljudel ja kivimurdudes. Avamaastikku väldib, kuid põllumassiive läbivate jõgede äärsetes metsasiiludes elab meelsasti. Väldib ka sügava lumega alasid, kuna seal on tal raske oma põhitoitu, pisinärilisi tabada.

Ronib osavalt puudel, pesa teeb puuõõnde, kaljulõhesse või varjulisse kohta maapinnal. Tiinus 65–72 päeva. Pojad (2–3) sünnivad mais. Eluiga kuni 15 aastat.

Tänapäeval on amuuri kassi levila ja arvukus märgatavalt vähenenud. Põhjuseks on elupaikade kadu inimtegevuse, eelkõige põlluharimise tõttu, hulkuvad koerad, süstemaatiline kulupõletamine. Jahti amuuri kassile ei peeta, küll aga tabatakse teda juhuslikult teiste loomade küttimisel.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-18
  • Siseekspositsioonid 10-19
  • Laste loomaaed ja meenepood 10-19
  • Laste loomaaia õueala 10-18
  • Loomaaed 9-20
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart