Dagestani tuur ehk idakaukaasia kaljukits

Capra cylindricornis

Ohulähedane

Stabiilne

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Sõralised (Artiodactyla)
  • Sugukond: Veislased (Bovidae)
Hakka minu vaderiks
Loomaaia külastusala Alpinaarium
Aktiivsus

Aktiivsus

ööpäev läbi

Seltsingulisus

Seltsingulisus

seltsinguline

Toitumine

Toitumine

rohttaimed, puulehed ja võrsed

Suurus ja kaal

Suurus ja kaal

kehapikkus 140 cm, õlakõrgus 90 cm, kaal 50-80 kg

Eluiga

Eluiga

11 (22) aastat

Jässaka kehaehitusega kaljukits, kelle lehvikuna taha- ja sissepoole üles koolduvad sarved meenutavad pisut mägilammaste sarvi. Tänu rahvusvahelisele koostööle sigib liik mitmetes loomaaedades. Liigi säilitamist tehistingimustes koordineeris omal ajal Tallinna loomaaed, pidades rahvusvahelist dagestani tuuride suguregistrit.

Isaslooma sarve pikkus kuni 115 cm

Dagestani tuur asustab Kaukasuse peaaheliku idaosa Dõhtau mäest itta, teda leidub Aserbaidžaanis, Gruusias ja Venemaal Dagestanis, Tšetšeenia-Inguššias ning Põhja-Osseetias. Dagestani tuur on tüüpiline subalpiinse ja alpiinse vööndi elanik kuni 4200 m kõrgusel üle merepinna. Vahel võib teda kohata ka järsakulistel metsaaladel ja tihedates metsades. Talvel laskuvad loomad  madalamatele kõrgustele, kus lumikate on õhem.

Salaküttimise, kariloomade ülekarjatamise ja sõdade tõttu on liigi arvukus looduses kriitiliselt vähenenud.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-17
  • Siseekspositsioonid 10-18
  • Laste loomaaed 10-19
  • Laste loomaaia õueala ja meenepood 10-18
  • Loomaaed 9-19
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart