Ida-sinilammas ehk ida-nahur

Pseudois nayaur szechuanensis

Soodsas seisundis

Stabiilne

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Sõralised (Artiodactyla)
  • Sugukond: Veislased (Bovidae)
Loomaaia külastusala Alpinaarium
Päritolu

Päritolu

Himaalaja, Tiibet, Sise-Aasia mägipiirkonnad

Aktiivsus

Aktiivsus

päevane

Seltsingulisus

Seltsingulisus

seltsinguline

Toitumine

Toitumine

rohttaimed, samblikud

Suurus ja kaal

Suurus ja kaal

kehapikkus 140 cm, õlakõrgus 85, kaal 55 kg

Eluiga

Eluiga

12-15 aastat

Tiibeti platoo endeem sinilammas asetub arengulooliselt kitsede ja lammaste vahele, kuna tal on mõlemale perekonnale omaseid tunnuseid. Himaalajas, Tiibetis ja teistes Sise-Aasia mägipiirkondades elavad nahurid jäävad tänu karvastiku sinakashallile värvusele kesiste varjumisvõimalustega kivisel maastikul suhteliselt märkamatuks. Ohtu haistes tarduvad  nad paigale, põgenedes alles reaalse ohu korral ligipääsmatutele kaljudele.

Isaslooma sarve pikkus kuni 65 cm

Ida-sinilammast võib kohata Hiinas ja Mongoolias.

Sinilambad asustavad avatud nõlvu 2500–6500 m kõrgusel paiknevail kiltmail. Talveajal orgudes suuri, mõnikord mitmesajapealisi karju moodustavad nahurid on salaküttidele kerge saak. Liigi arvukust vähendabki eelkõige ohjeldamatu küttimine.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-17
  • Siseekspositsioonid 10-18
  • Laste loomaaed 10-19
  • Laste loomaaia õueala ja meenepood 10-18
  • Loomaaed 9-19
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart