Raisakotkas

Aegypius monachus

Ohulähedane

Kahanev

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Linnud (Aves)
  • Selts: Haukalised (Accipitriformes)
  • Sugukond: Haugaslased (Accipitridae)
Hakka minu vaderiks
Loomaaia külastusala Kullimägi
Toitumine

Toitumine

peamiselt raiped, putukad, sisalikud, kilpkonnad, jänesed, ümisejad, lambatalled

Suurus ja kaal

Suurus ja kaal

tiibade siruulatus 2,5-3 m

Eluiga

Eluiga

tehistingimustes 39 aastat

Vana Maailma suurimaid röövlinde – tiibade siruulatus 2,5–3 m. Asustab kõrgendikumetsi ja mägialasid, ka alpiaasasid. Eestis eksikülaline. Saaki otsib aeglasel purilennul, toitub peamiselt raipeist. Nokaga suudab purustada nahka ja kõõluseid. Suure okstest pesa teeb puu otsa.  Kurnas 1, harva 2 muna. Haudeaeg 54–56 päeva. Tehistingimustes on elanud 39 aastat. Liik on kadunud paljudelt aladelt levila lääneosas, põhjuseks pesitsusmetsade hävitamine, toidunappus, ka jälitamine ja mürgitatud söödad. Loomaaiad osalevad liigi Euroopa asurkondade taastamise programmis. Loodusesse laskmiseks on viidud raisakotkaid ka Tallinna loomaaiast.

Raisakotkas oli esimene röövlinnuliik, kes Tallinna loomaaia uuel Veskimetsa asumis paikneval territooriumil haudus välja ja kasvatas üles oma järglase: 1989. aastal koorunud ja vanemate pesas sirgunud noorlind saadeti rahvusvahelise programmi raames Mallorcale.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-15:30
  • Siseekspositsioonid 10-16
  • Laste loomaaed 10-17
  • Meenepood 10-16:30
  • Loomaaed 9-17
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud. Laste loomaaed on kuu esimesel esmaspäeval suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart