Irbis e. lumeleopard

Panthera uncia / Uncia uncia

Ohualdis

Kahanev

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Kiskjalised (Carnivora)
  • Sugukond: Kaslased (Felidae)
Hakka minu vaderiks
Loomaaia külastusala Alpinaarium
Päritolu

Päritolu

Kesk- ja Sise-Aasia, Himaalaja

Aktiivsus

Aktiivsus

päevane

Seltsingulisus

Seltsingulisus

üksikeluline

Toitumine

Toitumine

kaljukitsed, mägilambad, närilised, jänesed, linnud

Eluiga

Eluiga

üle 20 aasta

Kesk- ja Sise-Aasia kõrgmägede asukas, elab ka Himaalaja mägedes. Eluviisilt erakliku irbise suvised elupaigad on 4 km kõrgusel igilume piiril. Talvekuudel tuleb oma põhiliste saakloomade – kaljukitsede ja mägilammaste kannul allapoole liikudes ka eelmäestikesse. Sööb ka närilisi, jäneseid ja linde. Uluksõraliste nappuse korral murrab koduloomi. Tegutseb enamasti päeval. Pojad (1–5) sünnivad aprillist juunini varjulises kaljulõhes. Eluiga üle 20 a. Kuigi irbised on kogu levila ulatuses jahikeelu all, jätkub salaküttimine ning suurem osa irbiste saakloomadestki on hääbuvate liikide hulgas. Sigimine tehistingimustes on hästi edenenud ka Tallinna loomaaias.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-15:30
  • Siseekspositsioonid 10-16
  • Laste loomaaed 10-17
  • Meenepood 10-16:30
  • Loomaaed 9-17
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud. Laste loomaaed on kuu esimesel esmaspäeval suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart