Buhhaara uriaal

Ovis orientalis bocharensis

Ohualdis

Kahanev

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Sõralised (Artiodactyla)
  • Sugukond: Veislased (Bovidae)
Loomaaia külastusala Alpinaarium
Seltsingulisus

Seltsingulisus

seltsinguline

Toitumine

Toitumine

rohttaimed, puulehed ja võrsed

Eluiga

Eluiga

6 aastat

Sihvakad ja kergejalgsed buhhaara uriaalid elavad Tadžikistanis, Türkmenistanis, Usbekistanis ja Afganistanis. Neid kohtab neljas isoleeritud mägipiirkonnas piki Amudarja jõge, eelmäestiku tasandikel ja laugetel mäenõlvadel kuni 5500 m kõrgusel. Kaljudele lähevad üksnes vaenlase eest või tõrjutuna kodukariloomade poolt.

Isaslooma sarve pikkus kuni 95 cm.

Toituvad rohttaimedest. Täiskasvanud jäärad elavad suvel erakuina või mõnekaupa. Innaajal ühinevad ülejäänud karjaga. Tiinus vältab 155–170 päeva. Kevadel-suvel sünnib 1–2 talle. Eluiga looduses 6 aastat.

Alamliigi on haruldaseks muutnud pidev konkurents koduloomadega vee ja toidu pärast, üleküttimine, kaitsealade süsteemi lagunemine, põuad ja karmid talved.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-17
  • Siseekspositsioonid 10-18
  • Laste loomaaed 10-19
  • Laste loomaaia õueala ja meenepood 10-18
  • Loomaaed 9-19
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart