Nuubia kaljukits

Capra nubiana

Ohualdis

Kahanev

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Sõralised (Artiodactyla)
  • Sugukond: Veislased (Bovidae)
Hakka minu vaderiks
Loomaaia külastusala Alpinaarium
Toitumine

Toitumine

rohttaimed ja võrsed

Eluiga

Eluiga

10-12 aastat

Pikkade ja tugevate sarvedega kitse – nuubia kaljukitse – loetakse samuti üheks kodukitse eellaseks. Üüratud muhklikud kaarjad sarved on nii ründe- kui kaitsevahendiks rivaalidevahelistes võitlustes. Nende abil saavad kaljukitsed pehmendada ka kõrgelt kukkumisi.

Isaslooma sarve pikkus kuni 140 cm

Nuubia kaljukits elutseb Egiptuses, Etioopias, Iisraelis, Jordaanias, Omaanis, Saudi Araabias, Sudaanis ja Jeemenis. Nuubia kaljukits asustab kõrbepiirkondade mägesid, sademetevaeseid järsakuid kõrgustel 400 m alla kuni 1800 m üle merepinna. Elab lubjakivikaljudel Surnumere rannal.

Sööb rohttaimi ja võrseid. Innaaeg on oktoobris-novembris. Talled sünnivad märtsis-aprillis. Teeb sesoonseid rändeid. Kuival aastaajal külastab regulaarselt joogikohti. Eluiga 10–12 aastat.

Liiki ohustab konkurents koduloomakarjadega (joogikohtade kättesaadavus varieerub aastati), salaküttimine, elupaikade häving, häirimine, Jordaanias ka populatsioonide väikesearvulisus ja isolatsioon.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-15:30
  • Siseekspositsioonid 10-16
  • Laste loomaaed 10-17
  • Meenepood 10-16:30
  • Loomaaed 9-17
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud. Laste loomaaed on kuu esimesel esmaspäeval suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart