Prževalski hobune

Equus caballus przewalskii

PRZEWALSKI’S WILD HORSE
ЛОШАДЬ ПРЖЕВАЛЬСКОГО
PRZEWALSKINHEVONEN eli AASIANVILLIHEVONEN

Sugukond: Hobuslased (Equidae)

Omal ajal asustas liik laialdaselt Sise-Aasia steppe ja kiltmaid 1000–2000 m kõrgusel, kus suvel võis temperatuur kerkida +40o C, talvel aga langeda kuni -40o C.

Prževalski hobuse lähim sugulane on koduhobune. Erinevalt koduhobusest on Prževalski hobuse lakk lühike ja püstine, ilma laubatukata ning saba ülemises kolmandikus puuduvad pikad jõhvid.

Tänapäeva geneetilised uuringud on tuvastanud, et Prževalski hobune pärineb Botai kultuuri inimeste poolt kodustatud hobustest. Botai inimesed elasid umbes 5500-5000 aastat tagasi praeguse Kasahstani aladel.

Esimesed kirjutised Prževalski hobusest on teada umbes aastast 900, kirja pandud Tiibeti munkade poolt. Lääne maailmas mainiti Prževalski hobust esmakordselt 1760ndatel aastatel. Seejärel, 1879. aastal, kirjutas neist vene maadeuurija Nikolai Prževalski, kelle järgi liik ka nime sai.

Liik suri looduses välja – viimast isendit nähti Mongoolias Gobi kiltmaal 1968. aastal. Väljasuremise põhjustas küttimine, koduloomade karjatamine selle liigi toitumis- ja joogikohtades, mille tulemusel nad tõrjuti üha kuivematele aladele, kus ei jätkunud vett, ja segunemine poolmetsistunud koduhobustega. Kõik tänapäeval elavad prževalski hobused pärinevad 13 tehistingimustes järglasi andnud isendist. Rahvusvahelise koostöö tulemusel on prževalski hobuste sigimine loomaaedades ja kasvandustes olnud edukas ning on alustatud liigi taasasustamist tema kunagisele elualale.

Prževalski hobused elavad 5–11 märast, sälust ja varsast koosnevates gruppides, mida juhib ja kaitseb üks täiskasvanud täkk. Karja märade hulgas on kindel hierarhia. Noored isased aetakse enne suguküpseks saamist juhttäku poolt karjast minema. Täkud saavad karja juhiks tavaliselt alates kuuendast eluaastast ja hoiavad oma positsiooni mitu aastat, kuni nad rivaalide poolt kõrvale tõrjutakse.

Hobused puhkavad kuni päikeseloojakuni, sööma ja jooma asuvad  öö hakul. Toituvad kõrrelistest ja teistest taimedest. Väga hea kuulmise ja haistmisega. Pikk ja paks talvekarv aitab üle elada karmi talve, lühike ja tihedalt liibuv suvekarv võimaldab paremini taluda kuumust. Tugevad lõuad ja mälumislihased lasevad toiduks tarvitada ka karmi ja kuiva kõrbetaimestikku. Kabjad võimaldavad kiiresti liikuda kivisel pinnasel.

Tiinus kestab 11–12 kuud. Aprillis-mais sünnib 1 varss. Innaaeg algab 7.–8. päeval pärast poegimist.

Loe Tallinna loomaaias elanud ja elavatest Prževalski hobustest siit.

Przewalski horses_photo Inari Leiman 

Avatud

  • Kassa
    9-17
  • Siseekspositsioonid *
    10-18
  • Laste loomaaed
    10-18

Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud. Loomaaia territooriumil saab jalutada kuni kaks tundi pärast kassade sulgemist.

Kuidas tulla

Paldiski mnt. 145 – põhjavärav
Kesklinnast (Kaubamaja kõrvalt) buss nr. 42 (peatus Zoo)
Vabaduse väljakult buss nr. 22, 41 ja 42 (peatus Zoo)
Balti jaamast bussid 43, 41 ja 21 (peatus Zoo)

Ehitajate tee 150 – läänevärav
Kesklinnast (Kaubamaja kõrvalt) buss nr. 42 (peatus Karikakra või Nurmenuku)
Balti jaamast buss nr. 43 (peatus Zoo, Karikakra või Nurmenuku)
Bussid nr. 10, 12, 16, 26, 26A, 27, 28, 45, 46, 61 (peatus Meistri)

Kaart

Kontakt

E-R kl 8-16 tel +6943 300; Hädaabi: 512 69 65
zoo@tallinnzoo.ee

Ehitajate tee 150/Paldiski mnt. 145
Tallinn 13522, Estonia

Tagasiside