Šimpans

Pan troglodytes

Väljasuremisohus

Kahanev

  • IUCN
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • Selgroogne
  • Hõimkond: Keelikloomad (Chordata)
  • Klass: Imetajad (Mammalia)
  • Selts: Esikloomalised (Primates)
  • Sugukond: Inimlased (Hominidae)
  • Loodusvöönd: vihmamets
Hakka minu vaderiks
Loomaaia külastusala Suur troopikamaja
Päritolu

Päritolu

Kesk- ja Lääne-Aafrika alad

Aktiivsus

Aktiivsus

päevane

Seltsingulisus

Seltsingulisus

20-30 isendilised seltsingud

Toitumine

Toitumine

viljad, lehed, seemned, marjad, putukad, väikesed imetajad

Eluiga

Eluiga

50 aastat

Asustavad metsi, võsastikke ja kohati ka lagedamaid alasid. Tegutsevad nii puudel kui maapinnal. Aktiivsed päeval, ööbivad puude otsa ehitatud pesades. Söövad puuvilju, lehti, seemneid, marju, putukaid. Vahel söövad šimpansid ka liha, püüdes üheskoos saagiks väiksemaid loomi. Elavad 20–30-isendilistes seltsingutes, kus valitseb keeruline võimujaotus. Karjasisestes suhetes on nad väga sallivad, kuid võõrast karjast sissetungijate vastu vaenulikud. Sigivad läbi aasta, pärast 230-päevast tiinust toob emane ilmale 1 poja. Emast võõrdumine algab umbes viiendast eluaastast. Suguküpsuse saavutavad 12–15-aastastena. Eluiga u 50 aastat. Šimpanseid ohustab vihmametsade hävitamine ja salaküttimine.

Geneetiliselt on šimpans inimese lähim elav sugulane. Tallinna loomaaias elab kaks šimpansit: emased Betty ja Quincy.

Illustration
Illustration

Avatud

  • Kassad ja sissepääs 9-17
  • Siseekspositsioonid 10-18
  • Laste loomaaed 10-19
  • Laste loomaaia õueala ja meenepood 10-18
  • Loomaaed 9-19
Siseekspositsioonid on esmaspäeviti suletud.

Loomaaia kaart

Loomaaia kaart